MØT: Amandusfestivalen

Amandus Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival arrangeres fra 10.-13. april på Lillehammer. Vi har bedt festivalsjef Stine M. Solem å fortelle litt om det som venter oss i 2019.

9. april 2019

Hvor mange filmer er meldt på – og plukket ut til de ulike sesjonene?


I år det totalt 409 påmeldte filmer til konkurransene våre, av disse har vi nominert hele 83 filmer fordelt på hovedkategoriene junior, ung, student og open.  I tillegg viser vi ca. 30 filmer til laget av unge filmskapere, som ikke nådde helt opp i konkurranseprogrammet, men som vi likevel synes er verdt å vise frem. I år har vi rekordmange filmer påmeldt blant de yngste filmskaperne i kategorien junior, og i Studentkategorien, der vi har nominerte filmer fra alle de nordiske landene.

Er det noen gjengangere dere ser på festivalen? Noen som startet i Amandus junior og har vært med hele veien?


Det er flere som vi har kunnet følge som både har vunnet og vært som nominerte til Amanduspriser eller deltatt på Amandustalent, som nå i år har kommet tilbake som kursholdere. Det er veldig stas å kunne følge filmskaperne fra de er unge og prøvende, til de skal finne veien helt til den profesjonelle filmbransjen.
Det er også flere lokale som har utmerket seg flere år på rad, som for eksempel Thelma Utaker Bjerke (15 år), som siden 2014 årlig har vært nominert til Amanduspris for beste manus, og hun har siden den gang både vunnet Amanduspris og fått hederlig omtale flere ganger. I år er jo et ekstra spesielt år, for nå er både Thelma og lillesøster Tilde begge nominert til Amanduspris for beste manus / filmidé.

Hva kan man som voksen glede seg til under årets Amandus?


Amandusfestivalen er jo en festival for ungdom i alle aldre. Hver dag viser vi film laget av unge filmskapere som vi også anbefaler vårt voksene å se. Men i tillegg har vi flere profesjonelle langfilmer som vi viser på kveldene på kinoen. På torsdag viser vi for eksempel dokumentarfilmen "Løgnfabrikken" i samarbeid med Movies on War, med påfølgende panelsamtale. En film som tar for seg festivalens hovedtema i år, som er hvilken rolle sosiale medier og falske nyheter er med på å utfordre grunnverdier som ytringsfrihet og demokrati i samfunnet vår. Vi viser også profesjonell langfilm hver kveld på kinoen, og her er det mange godbiter som er verdt å få med seg. Ellers har vi filmquiz, konserter, sing-a-long arrangemeter på cafe Stift.

På lørdag arrangerer vi familiedag sammen med Lillehammer kino, og da skal vi gjøre kinoen om til en fornøyelsespark med aktiviteter og gode priser på en rekke familiefilmer.

Hvor vidt er den regionale bransjen involvert i Amandus?


Vi har flere lokale filmskapere som holder kurs og verksteder under festivalen. Vi samarbeider også med Østnorsk filmsenter og Lillywood om et eget bransjetreff der regional og tilreisende bransje kan møtes.

Hvilke arenaer har Filmskole- og TVstudentene anledning til å vise seg frem?

Studenter fra både filmskolen og TVskolen har filmer i konkurranseprogrammet vårt. Vi arrangerer også åpen dag på Høgskolen, der man kan få omvisning på TVskolen, og se hva spill og TV-studentene driver med.

Samfunnsoppdrag med Amandus YTRING – kan dere si noe om dette?


Amandus Ytring arrangeres for andre år på rad, og der vi i fjor tok utgangspunkt i likestilling og Me-too kampanjen som preget filmbransjen, har vi i år fokus på demokrati og ytringsfrihet i dagens medieverden. Vi ønsker å sette fokus på hvilke utfordringer og muligheter vi møter i dag, og som unge i dag må ta stilling til i forhold til falske nyheter, sosiale medier, kommentarfelt og hvilke konsekvenser dette kan ha for demokratiet på sikt. Vi ønsker å gjøre våre unge festivaldeltagere nysgjerrige, oppmerksomme og kritiske, - både som medieprodusenter og mediekonsumenter.

Hele programmet og info om billetter kan dere finne på www.amandusfestivalen.no