MØT: Hamarama

Filmfestivalen på Hamar har sin 7. utgave i år. Den går av stabelen fra 13.-17. mars og har mange spennende filmer i programmet. Festivalsjef Bjarte Ytre-Arne kommer med anbefalinger for årets festival.

12. mars 2019

Bjarte Ytre-Arne har blitt engasjert som festivalsjef i oktober 2017, med en varighet på to år. Gjennom engasjementet hans har han brukt  mye tid på research, forhandlinger, markedsføring og publikumsutvikling. Festivalens filmprogram er blitt mer omfattende og tiltrekkende enn da den ble startet i 2013 - noe som viste seg gjennom publikumsrekord i 2018, med 2500 besøkende.

Vi tok en kort prat med Bjarte om programmet og ba ham å trekke frem det han ser mest frem til.  

Festivalsjefens anbefalinger
Delprogrammene Festival Spesial og KosmoHamar byr på unike filmer som ikke kommer på kino. Når dette skrives er jeg på Kosmorama i Trondheim, som vi booker seks filmer sammen med. Jeg ser at noen av disse:  Spanias Oscar-bidrag  Champions,  en romantiske roadmovie 303  og ikke minst The Kindergarten Teacher går for fulle saler. De tre andre er også knallbra! Noen av spesialvisningene har også besøk av nøkkelpersoner fra produksjonen, eller gjester som introduserer eller kommenterer filmene.
Åpningsfilmen Love Possibly er skrevet og regissert av ex Hamargutt Michael Boccalini. En såkalt Mockumentary som er blitt en festival-hit rundt om, men gått litt under radaren her hjemme. Michael kommer til vår premiere.

Vi får også besøk av en annen Michael: Winger – som ved hjelp av sin intuisjon bidrar til å finne savnede personer, i samarbeid med politi og hjelpekorps. Vi har førpremiere på en helt ny dokumentar – Jeg ser deg -  der et team har fulgt Winger i aksjon over flere år. Blant annet i skogene ute i Løten.

Delprogrammet Musikkfilm  har også noen spennende, nye titler. Vi viser en amerikansk fiction med svensk regi – om norsk Black Metal miljø: Lords of Chaos. Og vi kan trolig presentere filmhistoriens første animasjonsfilm basert på et helt album; Stein Torleif Bjellas Heidersmenn. Animatøren, som egentlig er lege – Anders Hesbøl kommer og snakker om sitt helville prosjekt. Vi kan også by på en helt unik lyd og bilde-opplevelse, når vi setter opp tidenes musikkfilm Les Miserables fra 2012 i Sal 1 med et kor på 200 sangere i salen, som blir med på avtalte partier.

Og så har vi booket inn tre filmer som på ulikt vis portretterer tre temmelig ulike statsmenn: Fiksjonsfilmen Loro om Silvio Berlusconi, Werner Herzogs varme portrett Meeting Gorbachev og Michael Moore, som kanskje sterkere enn noen gang flesker til med en kritisk og sarkastisk analyse av Donald Trumps valgkamp. Der han spør"How the f... could this happen?"

Vi kaller oss en publikumsfestival, og byr på 40 utvalgte kvalitetsfilmer i ulike delprogram, der Musikkfilm kom inn som nytt i fjor. Mens de andre er de samme som fra starten. I år utvider vi også antall skolefilm-visninger – der vi har et flott samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken i regi av Turneorganisasjonen og Hamar Kommune.

Hva gleder du deg mest til?  
Å være vertskap for et kulturtilbud jeg står inne for – og både tror og håper vil gi publikum mange gode opplevelser. Våre tre slogan er «FILM SOM HUSKES», «FILM SOM GLEDER» og «FILM SOM TREFFER». Jeg mener at årets program stemmer med de tre!

Hamarama filmfestival går av stabelen på Hamar kino 13.-17. mars.
For å se på programmet eller bestille billetter, besøk festivalens hjemmeide: www.hamarama.no