MØT: Øystein Egge

Movies on War går av stabelen denne uken! Møt festivalens spennende program, og årets nye festivalsjef

12. november 2018

Med under en uke igjen til festivalstart, og ,ditt første år som festivalsjef hvordan er pulsen?
" Pulsen har vært relativt høy over en lengre periode. Det er første gang jeg leder denne festivalen, og derfor mye nytt. Så det er absolutt en fordel å være skjerpet.

Du har jo lang erfaring med festival, hvordan opplever du å være festivalsjef?
" Festivalsjefjobben er utrolig spennende med mange og ulike oppgaver. Det er mye ansvar, men det gir også en hel del friheter til å løfte en visjon og ta i bruk min filmfaglige kompetanse. I tillegg er det fint å jobbe sammen med entusiasiske frivillige og en solid stab. 

Hva ønsker du å fokusere på under årets festival?
" I år har vi fokus blant annet på cyberkrig hvor vi få den anerkjente gravejournalisten Jessikka Aro på besøk i forbindelse med filmen Løgnfabrikken, regissert av Jakob Gottschau.  Hun skal snakke om taktisk bruk av feilinformasjon, trollefabrikker og krig anno 2018. Jeg tror dette vil være svært spennende, også for en yngre målgruppe. Vi ser også på radikalisering og får besøk av filmprofessor Anne Gjelsvik som skal snakke om Utøya-filmatiseringene i forbindelse med visning av filmen Rekonstruksjon Utøya, samt filmen EXIT, to filmer som på hver sin måte tar pulsen på samfunnet. Ellers ser vi på kvinner i krig, Tyrkia, flykningskrisen, men ikke minst «krigen som aldri tar slutt». Det er nå filmer om andre verdenskrig begynner å bli særlig spennende, for vi kan tillate oss å se litt forbi heltemytene mot skyggesidene av krigen. Vi har en hel del gjester, filmskapere og medvirkende fra filmene, og det skal være høy takhøyde for diskusjon og samtale.

Hvordan ser du for deg at festivalen skal utvikle seg i årene fremover?
" Jeg ser for meg at festivalen kan ta noen steg mot å bli internasjonal. Allerede i år beveger vi oss i den retningen med et nordisk konkurranseprogram for filmer under 60 minutter på torsdagen og fredagen under festivalen. Vi viser riktignok filmer fra hele verden, men vi ønsker også hele verden velkommen til festivalen. Det tror jeg Movies on War har et særlig stort potensial for å få til. Festivalen er tilnærmet unik, og har et krystallklart  fokusområde – som dessverre alltid vil være aktuelt for alle. Vi ønsker også å satse mer på et ungt publikum og få til noen ekstra begivenheter spredt rundt året.

Hvis man skal på årets utgave av festivalen, hva bør man få med seg?
" Det er så mye å få med seg! Programrådet bestående av Torunn Nyen, kullturhussjef Mette Kynsveen og jeg, gikk igjennom det meste som har blitt laget om temaet de siste årene og mener vi har satt sammen et svært solid program. Om jeg skal trekke frem noen må det bli de nordiske konkurranseprogrammene, det er noe med å få innsikt i så mange ulike historier på kort tid, samt få snakke med filmskaperne. Deretter, åpningsfilmen The Deminer, en vanvittig sterk og beundringsverdig film, Matangi/Maya/M.I.A., en av årets store dokumentaropplevelser om en fascinerende artist, Another Day of Life, en spennende animasjonsfilm om en journalist på vei inn til mørkets hjerte under konfliktene i Angola, og sist, men ikke minst: avslutningsfilmen Chris the Swiss, en av årets sterkeste filmer av Anja Kofmel. Anja har laget en helt unik animasjonsdokumentar om letingen etter sin fetter Chris, en journalist som ble funnet død i leiesoldatuniform under krigen i Balkan. Filmen vant hovedprisen ved vår kusine-festival War on Screen i oktober, og vi gleder oss til å vise den i Elverum.

Øystein Egge kan nås på: oystein@moviesonwar.no / / eller på Tlf. +47 986 01 734?