RIFF; R.E.D. International Film Festival, 8-12 aug

RIFF en årlig filmfestival som arrangeres for det fjerde gang. Festivalen, med undertittelen dance- art- cinema har som visjon å bygge bro mellom danse- kunst- og det mer tradisjonelle filmfeltet.

29. juni 2018

Det offisielle utvalget består av 39 filmer fra 19 forskjellige land, hvor av 3 filmer er fra Norge. Festivalen går av stabelen på gården R.E.D. på Eina i Vestre Toten, hvor de forskjellige filmene spres utover 9 forskjellige visningsrom:
R.E.D. ARENA,  CAFÉ THEATER, R.E.D. (FILM) BAR,  POTATO ROOM, R.E.D. ROOM,  GALLERY: JAM- HEATING- & MOONSHINE ROOM, og EINAWOOD DRIVE- IN MOVIE THEATER.

På stort lerret inne i R.E.D. ARENA, som er vår storstue, viser vi 2 program dedikert til en samling av høyaktuelle kortfilmer kombinert med sterke dansefilmer. Filmene varierer fra filmatiske perler som handler om alt fra økologi, historie, migrasjon, vanskelige og intime situasjoner til det eksperimentelle. I tillegg viser vi den iranske spillefilmen GOLNESA, som får Europa premiere, samt en dokumentarserie for de ekstra danseinteresserte- som både gir en smak av dans rundt omkring i verden og betydningen av menneskelig berøring og kontakt.
-Café Theatre, som er en ny isolert cafescene/publikumsfoyer i underetasjen av låven tilbyr et program med sterkt visuelt innhold og uttrykksfulle korte dansefilmer i et utvalg fra Spania, Korea, Storbritannia, Hellas og USA.
-I filmbaren vises en kombinasjon av filmer danset av vanlige mennesker, urbane stilarter (hip hop) og et humoristisk eksempel på hvordan vi fanges og hypnotiseres av mobiltelefoner.
-I potetrommet viser vi en film som er dedikert til å skrape litt i vår samvittighet – når det gjelder vår bruk av plastikk.
-I installasjonsrommet R.E.D. ROOM (red. adm. under låvebrua) vises et "veldig rødt jordbær" – en film som kontrasterer en gammel- og en ung kropp i et særdeles vakkert og respektfullt lys. -R.E.D. Gallery, med sine tre rom tilbyr flere kortere eksperimentelle kunstfilmer, i tillegg til animasjoner.
-Hver kveld fra 8-11 august blir det DRIVE IN MOVIE THEATER i skogkanten i EINAWOOD klokken 22:00. Kom med bilen, nyt filmene og den magiske opplevelsen. I dette programmet tilby vi en kombinasjon av nye og gamle Hollywood-filmer og andre overraskelser innen familie- musikal- og actionfilm- sjangerne. I tillegg til det spekkede filmprogrammet vil vi ha liveopptredener, shooting star, åpne konserter, ekspert panel debatter, jury og publikumspriser, foodtruck, og party med DJ.

FILM LABORATORIUM LEDET AV ALAIN EL SAKHAWI (FR/IT): Lær av den utmerkede unge dynamiske progressive filmskaperen, danseren, og koreografen: Alain El Sahawi (Frankrike/Italia), som var en av vinnerne av fjorårets RIFF JURY AWARD med sin imponerende prisbelønte film: ”WE NO LONGER WAIT FOR THE BARBARIANS”.

Hans nysgjerrighet på ulike kunstuttrykk gjør at han kombinerer sin kunnskap fra dans og bevegelse med sin lidenskap, film! Han tilbyr dette laboratoriet til alle unge og/eller erfarne utøvere- og skapende kunstner fra alle felt, for å gi et perspektiv fra dansefilmsjangeren, ved å utfordre og klargjøre bruken av bevegelse og dans i film, kombinert med tekniske aspekter og en generøs deling av sin praksis. Workshopen har som formål å gå gjennom: Strukturert læring ved å fokusere på; innholdet, enten i korte eller lengre filmer, gjennomgang av plot/historie, regi, koreografi, design, og valg av location, og vil kulminere med en work in progress visning den 12 august kl 19, der alle arbeidene fra deltagerne vises og hvor synspunkter deles i en åpen samtale.

"Jeg har sjelden sett en så god bruk av bevegelse og kamera kombinert med et sterkt narrativ og cinematografisk grep! Og da jeg hørte at det bare var 3 personer som stod bak filmen, og som med et meget begrenset budsjett gjorde alt, ble jeg veldig imponert. Så jeg oppfordrer alle til å komme og bli med på dette fantastiske filmlaboratoriet og lære av Alain!"

Ella Fiskum