Talenter i regionene: Ole-André Rønneberg

Filmport.no presenterer jevnlig portretter av unge talenter fra regionene. Denne uken portretteres Ole-André Rønneberg fra Hamar. Les portrettet her.

19. november 2014

Ole-André Rønneberg har nettopp gjort ferdig sin film Maximilian, som er skutt over to dager på 35mm film. Bli kjent med regissøren og prosjektet her.

Intervju med: Ole-André Rønneberg
Region/Sted: Østnorsk/Hedmark
Navn på produksjonen: Maximilian
Når begynte prosjektet: Ideen fikk jeg sommeren 2013 
Premieredato: Uvisst

Navn på produksjonscrew:
Manus, regi, produsent: Ole-André Rønneberg
Foto: Oskar Dahlsbakken
Lyddesign: Svenn Jakobsen og Simon Ellegaard
Lys: Oskar Dahlsbakken og Kristian Skaar Frøysa
Klipper: Ole-André Rønneberg
Produksjonsdesign: Stig Øien
Cast: Hans Martin Thorshaug, Daniel Frøysadal, Philipp Stengele, Jonas Jeremiassen Tomter, Svein Hellesøy, Olav Bakken, Håvard Strand

Hva handler filmen deres om?
Filmen er en kombinasjon av ei fortelling som jeg leste i ei bok som heter «Det angår også deg» og siste delen av livet til Maximilian Kolbe under andre verdensliv.

Hva er bakgrunnen for at du/dere vil lage akkurat denne filmen?
Når jeg leste denne boken, var det ei scene som jeg virkelig hang meg opp i, og jeg så tydelig for meg om hvordan denne scenen skulle se ut. Så jeg tegnet opp umiddelbart og filmen ble nesten helt sånn som jeg tegnet første gang. Tematikken i filmen blir ellers ikke mye belyst.

Hvor ble filmen spillt inn?
Filmen ble spillt inn på Nestléfabrikken på Hamar.

Kan du/dere fortelle litt om produksjonen, hvordan den ble satt i gang, og hvordan forløpet har vært fra ide til å starte å filme?
Jeg skrev ned notater om hvordan jeg ville ha denne filmen. Basert på ideen gikk jeg til Østnorsk og fikk et tilsagn til produksjonen. Jeg kjenner Oskar som kikka på ideen, og hjalp meg. I Hamar kontaktet jeg ulike skuespillere og leger for å få tak i de folkene jeg trengte.Vi hadde også noen rammer som vi forholdt oss til:1. Vi ville skyte på 35 mm.2. Vi hadde kjøpt en 1000 ft filmrull og måtte få det til å sitte på de opptakene vi fikk (vi rakk akkurat 4 tagninger).3. Kameraet skulle være helt statisk, og alt skulle foregå på den «scenen» vi hadde laget til.Vi brukte to dager på innspilling, hvor vi brukte den første dagen til å finspisse timing, bestemme helt hva de skulle gjøre osv. Dag to brukte vi til å øve litt mer, filme, finspisse timingen, filme en gang til, og sånn holdt vi på til vi hadde 4 tagninger.

Hva filmer dere på?
ARRIFlex 535b.

Hvordan fungerer etterarbeidsprosessen i denne produksjonen?
Jeg tok meg av klippen selv i Premiere CC, og Oskar hjalp meg litt med rulleteksten. Lyddesignen var det Svenn Jakobsen som tok.

Hvilket/hvilke Filmsenter har støttet denne produksjonen?
Denne filmen er støttet av Østnorsk Filmsenter.

Hvor kan vi se filmen når den er ferdig?
Jeg har sendt filmen til mange festivaler, men jeg har vært tidelig ute, så jeg får svar fra flere festivaler i Desember om hvem som vil ta den inn eller ikke. Det blir spennende å se, for filmen har ikke klipp, scenebytter, musikk og er ikke «tradisjonell» på det viset, sånn som mange festivaler liker.

Filmen havner til slutt på Vimeo on Demand.


P.s. Maximillian vises også på julesamlingen til filmbransjen på Innlandet den 17. desember.