Hils på: Kristoffer Fagernes

Mange har i det siste fått e-post og nyhetsoppdateringer fra Kristoffer. Han har også vært med og arrangert det siste Bransjetreffet og har deltatt på ulike samlinger på vegne av Østnorsk filmsenter. Men hvem er han egentlig, hvorfor dukket han så plutselig opp og var ikke han selv produsent og aktiv i bransjen inntil nylig? Vi har tatt en prat med Kristoffer så du blir kjent med vårt nye (foreløpig midlertidige) tilskudd til administrasjonen!

Kristoffer Fagernes. Foto: Morten Nordli

Det er på tide å bli litt bedre kjent med deg. Nå har du jobbet som vikar for Linda Steinhoff siden medio februar. Har ikke du egentlig også kontorplass i etasjen under oss? Kan du forklare hvordan du endte her oppe?

- Ja, jeg har tatt trappen en ekstra etasje i dag, jeg sitter jo egentlig stort sett nede i 2. etg, på felleskontoret Lillywood. Men nå er jeg altså her på Østnorsk Filmsenter sammen med dere.

Jeg skjønte at dere trengte litt ekstra forsterkninger her på filmsenteret så da synes jeg det var veldig hyggelig at du ville ha meg til å steppe inn som vikar for Linda!

Hvilke konkrete oppgaver har du fått å jobbe med?

- Her er det mange baller i luften! Jeg jobber jo i de fleste områder i Østnorsk bortsett fra søknadsbehandling, det lar jeg være opp til deg, Hege, Linda (når hun kommer tilbake) og Henriette. Jeg driver altså med å arrangere bransjetiltak og arrangementer, jobbe for samling i bransjen og networking, samt til og med litt rådgivning for unge talenter. Det er nemlig også et område jeg jobber med, i tillegg til at jeg har fått noe ansvar for synlighet, markedsføring og SoMe. Her har jeg for eksempel vært med å utarbeide vårt helt nye bransjeregister og kunne endelig annonsere det! I tillegg så har vi gjort en totalrenovering av nyhetsbrevet med vår nye samarbeidspartner Make, og jeg jobber nå med å få sendt ut dette en gang i måneden!

Kristoffer og Maria

Du har nok også jobbet med Linda før, ikke sant?

- Ja! Vi kjente jo hverandre fra før, og jeg kjente jo også litt til bransjen, men første gangen vi jobbet skikkelig sammen var på Litteraturfestivalen i 2022 og 2023!

Hvilke fordeler tenker du arbeidet deres på Litteraturfestivalen kan ha for arbeidet vårt i filmbransjen?

- Jeg synes jo jeg og Linda jobbet godt sammen, og derfor gleder jeg meg til å jobbe videre med dere her på Østnorsk. Vi oppdaget jo at det var mange spennende synergier mellom litteratur og filmbransjen, og produserte jo også et felles arrangement for både film og Litteraturbransjen under festivalen med blant annet Erlend Loe som foredragsholder.

Jeg var med to år på Litteraturfestivalen i innspurten, første året som koordinator og andre året som koordinator, inspisient og gruppeleder for vertskapsgruppa. Så vi har absolutt bevist at vi har stor arbeidskapasitet og tenker at vi har fått et utvidet nettverk som kan komme filmbransjen vår til nytte.

Hvilken bakgrunn/utdannelse har du egentlig?

- Jeg gikk ut fra TV-skolen der jeg gikk TV-ledelse (prosjekt- og produksjonsledelse) for knappe 3 år siden i 2021, og før det studerte jeg Film og Fjernsynsvitenskap, også ved HINN Lillehammer. Så jeg har jo faktisk vært her i nesten 9 år nå! Dermed kjenner jeg også godt til bransjen i Lillehammer, og har blitt bedre og bedre kjent med resten av regionen også.

I tillegg til det har jeg jo i de tre årene etter utdanningen jobbet freelance som produsent, koordinator, prosjektleder, og veldig mye annet. Jeg tror jeg har vært innom de fleste feltene innenfor filmproduksjon, i hvert fall på produksjonskontoret - location, casting, innspillingsledelse, art department, produksjonsassistent osv. Jeg har vært med på flere produksjoner i og utenfor regionen, blant annet Hvite Gutter, Den første julen i Skomakergata, Troll, flere kortfilmer, samt en dramaserie som i sin helhet er spilt inn i Lillehammer som snart skal lanseres!

Oj, så spennende! Den gleder vi oss til å høre mer om etter hvert. Men hva fascinerer deg med filmbransjen egentlig?

- Det som er så utrolig gøy med film- og spillbransjen er at vi jobber med historiefortelling og mennesker, på et psykologisk og følelsesmessig nivå. Det er også medium som alle har et forhold til og som de fleste er veldig glad i. Film og spill er utrolig viktig både for utvikling, sosialt og for historie- og kulturutveksling i form av mangfold og regionale historier. Personlig så brenner jeg veldig for vår region og våre fortellinger og fortellerstemmer. Jeg har et mål om å kunne sette igjen spor med mitt arbeid som kan løfte regionen på et nasjonalt og til og med internasjonalt nivå i samarbeid med dere. Så det er jo en fantastisk mulighet for meg å jobbe med Østnorsk filmsenter for å nå dette målet.

Hva er spesielt med bransjen på Innlandet?

- Jeg er jo fra Viken (Asker / Bærum), og hadde vel i utgangspunktet en tanke om å dra tilbake etter endt utdanning. Men så hadde jeg mitt første møte med den regionale bransjen og Filmbanken, som var når jeg fikk praksisplass hos Filmbin. Jeg ble helt overøst av et fantastisk miljø på Filmbanken med så mange utrolig flotte og hyggelige mennesker som heier på hverandre. Det er nok det jeg virkelig setter pris på med vår region - det er en enorm heiagjeng og alle vil løfte hverandre og heier på hverandre, selv om man teknisk sett er konkurrenter som søker de samme midlene! I tillegg er det kjempeviktig for befolkningen og få et mangfoldig medietilbud. I tillegg finnes det mange muligheter her som man kanskje ikke vet om. Men som du sier, Maria:

“Vil du være en liten fisk i en stor dam, eller vil du være en stor fisk i en liten dam?”

Det er også et enorm engasjement i regionen og veldig mange gode historiefortellere. Et annet håp for meg er å kunne vise studenter og unge hva som faktisk finnes i bransjen i regionen og alle mulighetene som er her.

Filmpils samling med bransjen i Parkcafeen på Lillehammer. Foto: Privat.

Hva synes du om jobben hos Østnorsk filmsenter?

- Jeg stortrives! Virkelig! Jeg begynner å mistenke at jeg kanskje trives bedre med å jobbe på et større administrativt plan enn som freelancer og produsent selv. Jeg tror jeg har en evne til å bistå og tilrettelegge for andre, kanskje fra min erfaring som produsent og koordinator. Dermed er Østnorsk helt ypperlig! Her har jeg også ressurser til å kunne jobbe tett med å løfte bransjen.

Dere er jo en helt herlig gjeng med damer, og jeg hører stadig vekk at det er fint med kjønnsbalanse. Jeg håper at mine tanker kan engasjere dere, mann eller ei :)

Så hyggelig sagt! Men du? Siden vi er i filmbransjen...Hva er favorittfilmen din?

- Jeg fryktet at denne skulle komme! Dette er et spørsmål som jeg synes er fryktelig vanskelig å svare på! Jeg er jo en sucker for klassikerne og Hollywoods gulltid, så det må nok være noe i den eraen. Men likevel, skulle jeg sagt den beste filmen jeg har sett på en stund så føler jeg IBELIN traff meg veldig godt. Det var en fantastisk opplevelse, og en veldig engasjerende historie og måte å fortelle på. Jeg kan snakke mye om det, men det skal jeg ikke nå! Sånn all time favorite blir kjempevanskelig. Kan jeg velge en favoritt-skaper? I så fall står Hitchcock sterkt hos meg, men også faktisk Chaplin og Martin Scorsese. Til tross for at det kanskje er Pirates of the Carribean jeg har sett flest ganger, hehe!

Har du noen uvaner som vi burde vite om på kontoret?  ;)

- Oi, da må jeg litt inn i tankeboksen igjen... Jeg har jo en tendens å bli veldig pratsom da utrolig nok, hvis vi begynner å snakke om favorittfilmer og sånt da kan tiden forsvinne fort, og det er jo litt uheldig! Det samme gjelder også de store filosofiske spørsmålene. Men dette er jo viktige ting å prate om tross alt.

Kan du fortelle oss 3 videre overraskende ting eller fakta folk flest ikke vet om deg?

- Kan prøve det! Skal se om jeg kan tenke på noe kreativt da...

1. Jeg er kvart Finsk!

2. Jeg er faktisk skikkelig gamer og litt historienerd, så spillbransjen i regionen har en egen plass i mitt hjerte. <3

3. Jeg har vokst opp på Jar, og har blant annet bodd i gata ved siden av Filmparken! Kanskje interessen oppstod der? Hadde jo eksempelvis en arbeidsuke der for veldig lenge siden!

WOW! Der lærte jeg også noe nytt om deg. Velkommen i teamet vårt!
Kristoffer vil altså jobbe hos oss i hvert fall frem til Linda er tilbake. Vi satser på at han får sette sitt personlige preg på tiltakene og arrangementene våre.

Kristoffer i møte med en ny filmskaper i regionen, Paul Smines. Foto: Privat.

Neste
Neste

Søknadsveiledning: Hvordan skrive en god søknad?