Tilbake til Banken: En filmskapers reise

Intervju med regissør Sven Arild Storberget og produsent Camilla Vanebo

Regissør Sven Arild Storberget og produsent Camilla Vanebo. Foto: Trad Film // Privat

Østnorsk Filmsenter har i oppdrag å støtte prosjekter som fanger sjelen til vår region og bringer historiene våre til liv. Brev til Håkon Banken er et slikt prosjekt - en dypt personlig reise gjennom livet til en lokal legende som har formet landskapet vårt med sin musikk og sitt mot. 

På en fjerntliggende sti, omfavnet av Finnskogen i Åsnes kommune, vokste Håkon Banken opp. Hans sanger var som trærne rundt ham - stødige, ærlige og dypt forankret i historien til Innlandet. I Brev til Håkon Banken avsløres historien til mannen bak melodiene, en lokal helt som utfordret stigmaene og stilte spørsmål som resonerte gjennom dalene. 

Regissøren Sven Arild Storberget vokste opp i Elverum, og deler sitt perspektiv på reisen. Han minner oss om hvorfor Bankens historie er så viktig, og hvorfor den må deles med verden: 

Det var først i voksen alder at jeg skjønte hva låta 'Hvordan tror du verden ser på meg?' handler om, og at han skrev om hvordan det var å være lagt inn på psykiatrisk institusjon allerede i 1978, og tenkte på hvordan verden kom til å se på han når han kom ut igjen., forteller Sven Arild.

Veien til å bringe Håkon Bankens historie til lerretet var alt annet enn enkel. Det ble koblet på flere underveis i prosessen, blant annet Camilla,

Reisen begynte da Håkon Banken skulle hedres med Åsnes kommunes kulturpris i 2012. Men allerede da møtte prosjektet motstand; flere sa at det skulle være vanskelig å få Banken til å stille opp foran kamera, ettersom han hadde trukket seg tilbake fra offentligheten. Dermed oppstod ideen om å følge Bankens familie og venner, samt en gruppe musikere som skulle lage en hyllestplate til Banken. Under et intervju med Bankens ekskone fortalte hun at hun skulle høre med han om han kunne være interessert i å stille opp, til tross for at også hun var skeptisk. Først etter tre år, kom endelig den avgjørende telefonen - i 2015 ringte Håkon Banken selv, og dermed fikk prosjektet ordentlig medfart. 

Filmen har med dramatiseringer av flere øyeblikk i Håkon Bankens liv. Foto: Kristoffer Kumar

Etter flere år med utvikling, noe filming og intervjuer oppstod nok en avgjørende hindring, da Banken forlot oss i 2018. Det var stor usikkerhet om veien videre. Det var da muligheten til å delta i Østnorsk Filmsenters workshop på Metochi / Lesvos, "Dokumentarfilmens DNA", sommeren 2018, bød seg. For Sven Arild var denne workshopen mer enn bare et kurs – det var en nøkkel til å løse gåten om hvordan man skulle føre prosjektet videre: 

Da hadde vi fått kjennskap til brevene [som de medvirkende hadde sendt til Banken], og det var en av de to veiene prosjektet kunne gå., sier Sven Arild. 

Med hjelp fra Østnorsk Filmsenter og Filminvest, samt flere lokale krefter tok prosjektet nye vendinger. Det var et samarbeid som speilet Bankens egen ånd - lokal, men likevel universell i sin appell. Finansiering ble en utfordring, særlig fordi finansiering fra Norsk Filminstitutt uteble. 

Midt i en tilsynelatende uoverstigelig finansiell utfordring, kom produsent Camilla Vanebo inn i prosjektet. Med en lidenskap for historier om vanlige mennesker, så hun umiddelbart potensialet i prosjektet om Håkon Banken - en hverdagshelt som har betydd så mye for så mange mennesker, samt med en innflytelse som strakte seg langt utenfor Innlandets grenser. 

Finansieringsutfordringene hadde vært en konstant belastning gjennom hele prosjektfasen.  

Østnorsk Filmsenter og Filminvest var blant de første som støttet prosjektet, og denne troen på filmen var en avgjørende faktor for at den i det hele tatt kunne realiseres: 

Dette er det beste eksempelet på hvorfor det er viktig med regional filmsatsing. Det å ha et regionalt virkemiddelapparat som går inn på et tidlig tidspunkt og ser potensiale i prosjekter er uvurderlig, sier Camilla om finansieringen av filmen. 

Hadde det ikke vært for Østnorsk Filmsenter og Filminvest og at de hadde trua på dette, så hadde det ikke blitt noen film, det er jeg ganske sikker på!, legger Sven Arild til.   

Det var også på dette tidspunktet at Sven Arild også koblet på med-regissør Martin Walther fra selskapet Walther Bros i Trondheim, etter å ha sett hans imponerende bruk og implementering av dramatiseringer i hans film “Togrøvere (2019)”. Dette tok han med seg videre til Brev til Håkon Banken, og dramatisering ble også et viktig element i filmen for å «gjenopplive» Banken.

Brevskriverne: Roger, Geir og Solveig. Foto: Trad Film.

Gjennom denne støtten pluss en betydelig sum fra Stiftelsen Dam kunne de så sent som i 2023 gå i produksjon etter 11 år i utvikling. Selv om det var gjort mye arbeid fra før og det meste av opptak var gjort, gjenstod en stor del – nemlig dramatiseringene. Til opptak fikk filmen nok en gang betydelig med lokal hjelp og støtte, både fra private, men også det offentlige. Blant annet fikk de lov til å filme på Sanderud Sykehus, hvor Håkon Banken selv har vært innlagt, og på Sønsterud Bofellesskap.  

Avslutningsvis vil vi bare si tusen takk til Østnorsk og Filminvest for uvurderlig bidrag til dette prosjektet. Det hadde ikke gått uten. Vi heier virkelig på regional finansiering og bedre vilkår for det, for det trengs. Utviklingsstøtten er, for lokale selskap, den viktigste støtten egentlig, i tillegg til produksjon. Det politiske i dette budskapet er jo å skape bedre og større rammer, slik at man kan få opp prosjektene på et nivå som gjør at det blir lettere å få det fullfinansiert, legger Camilla til helt til slutt. 

Det er en historie som resonnerer, ikke bare gjennom Innlandets daler, men også på tvers av landegrenser. 

Filmen har hatt festpremiere på Flisa, og har nå spesialvisninger på flere kinoer og festivaler i påska og fremover. Med NRKs offisielle lansering mot høsten, er Brev til Håkon Banken klar til å gripe hjertene til et bredere publikum. 

I et landskap av støyende blockbuster-filmer, er dette et friskt pust - en påminnelse om kraften i en enkel historie. For både filmskapere og publikum er det et vakkert minnesmerke over en lokal helt og et testament til styrken i fellesskapet. 

Tom-Arild Hansen som Håkon Banken. Foto: Kristoffer Kumar

Forrige
Forrige

Nytt bransjeregister!

Neste
Neste

Tildelinger runde 1 - 2024